E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Hauitbois’e Yüksek Övgü
Eğer bu kadar kolay olsaydı, Johannes, sekiz yıl önce kendime o etkileyici beyaz iMac’i aldığım gibi bir Rigoutat obuası alırdım.  Koyu Afrika ahşabının yoğunluğu ve gümüş kaplı nikel tuşların ışıltısı, bugün de yarın da Cupertino, Californa'dan çıkan tüm plastiklerden daha caziptir.   Her ne kadar sessiz ve suçlu olsa da, her gün masamda el işçiliğiyle hazırlanmış güzel bir Rigoutat görmek benim için bir zevktir.  Diğer taraftan, iMac’ten iTune’u çıkarmak hiçbir zaman zor olmamıştır.
 
Çalmak yerine hayranlık duymayı tercih edenler için, obuayı dinlemek yürekleri ısıtıyor ve dürüst konuşmak gerekirse biraz da sinir bozuyor – aslında iyi çalınan her enstrüman için bu geçerli.  Sizi farklı bir ruh haline götürür, ama aynı zamanda sanat çalışabileceğiniz zamanlarda nelerle uğraştığınızı da düşünmenizi sağlar. 
 
Şirket sahibi Philippe Rigoutat, obua sesini seviyor ve sanki tek biri yetmezmiş gibi, atalarının izinden giderek o da tüm vaktini bu enstrümanları çalmaya ve yapmaya adamış.  Philippe’nin büyükbabası, meşhur bir klarnet firmasının sahibi olan üvey babası Monsieur Leblanc için çalıştıktan sonra 1922 yılında bu firmayı kurmuş.  Fabrikanın yöneticisi olmasına rağmen, Paris Kızıl Kuşağının yükselişi olarak bilinen süreçte aktif bir komünist olduğu için Rigoutat işten kovulur.  Tek tük iş teklifi alır, bu yüzden sosyal devrimle şehre çekilen sanatçılar ve yazarlardan oluşan birçok Bolşeviğin aksine, yapması gereken şeyi yapar:  özel girişimciliği benimser ve kendi şirketini kurar.
 
“Şirket 1945 yılında, daha 14 yaşındayken babamın katılmasıyla evrim geçirmeye başladı,” diyor Philippe. “O günlerde ahşabı döndürmek için çarklı torna kullanarak ayda iki veya üç obua yapabiliyordu.  İşlerin büyük bölümünü dışarıya vermek zorunda kalıyordu. Firma 1950 yılında ilk elektrikli tornasını satın aldığında, bu bir devrimdi!” Yine de, bu torna büyükbaba Rigoutat’ın aslında umduğu şey değildi.
Bir süre önce, şirket karmaşık metal bileşenleri ve dikkatlice hazırlanmış ve kurutulmuş ahşap gövdeyi yapmak için Haas CNC Takım Tornasını ve Haas Mini Mill’i kullanmaya başladı.
 
“Bugünlerde ayda 50 ila 60 arası enstrüman yapıyoruz ve gümüş kaplama ve dökme işlerini halen dışarıya yaptırsak da, hemen hemen tüm parçaları burada, fabrikamızda üretebiliyoruz. Haas CNC imalat tezgahlarını kullanmanın avantajı bu: kullanımları kolay, çok pahalı değiller ve tam olarak istediğimiz şeyi yapmamız için kontrolü bize veriyorlar.  Bunun aksine, işleri dışarıya yaptırırken kullanıma hazır hale getirmeden önce burada bileşenler üzerinde değişiklik yapmak zorunda kalıyorduk.”
 
Her obuanın yapılması yaklaşık 50+ saat sürüyor. “Her Haas tezgahı için bir operatör dahil olmak üzere 15 çalışanımız var,” diyor Philippe. “Haftada beş gün çalışıyorlar. Ayrıca burada obuaların nasıl yapıldığını da öğrendim ve hem ahşap hem de metalle çalışabiliyorum, benim görevim 'kritik göz' - sizin deyişinizle kalite kontrolü; yani her enstrümanın işçilik açısından incelenmesi."
 
Rigoutat, Mozambik veya Mada-gaskara’dan gelen Afrika Karaağacını kullanıyor: “Obua için en iyi özelliklere sahip; biraz pahalı, ama çok değil. Çok sert bir malzeme, bu yüzden Haas tornamızda karbür kesme aletleri kullanmak zorundayız. Ahşabı istediğimiz boyuta göre önceden kesilmiş şekilde, dikdörtgen bloklar halinde alıyoruz. Ortadan hava deliğini açıyor ve ardından temel şekli oluşturmak için elle dış tarafa döndürüyoruz, daha sonra beş yıl boyunca dinlenmeye bırakıyoruz. Böylece ahşap sıcaklık değişimlerine tepki veriyor, daha sonra farklı ortamlarda hareket etmiyor ve çatlama ihtimali azalıyor.
 
“Ahşabın işlenmesi çok önemlidir. Mekanizmada bir hata yaparsanız, değiştirebilirsiniz. Ama ahşapta bir hata yaparsanız, tüm obuayı mahvedebilir ve bunu enstrümanı tamamlayana dek fark edemeyebilirsiniz."
 
Ahşap yaşlandıktan sonra, Rigoutat makine operatörleri Haas TL tornasını kullanarak obuanın gövdesini mükemmel hale getiriyorlar. “Notaları çıkaran delikleri açıyor ve mekanizmayı ahşaba sabitleyen yastığı ekliyoruz. Obuanın gövdesinde notalar için 20-22 delik ve yastığı yerinde tutmak için 50-55 delik vardır, ‘tam konservatuar’ obuasında ise 45 tuş vardır.”
 
Gümüş kaplama ve parlatma için göndermeden önce tek bir dökme nikel gümüş parçadan mekanizmayı kesmek ve tuşları yapmak için Haas Mini Mill kullanılıyor.  “Bu pahalı bir işlem,” diyor Philippe. “Değerli metal fiyatları son birkaç yılda çok arttı, bu yüzden atık metalleri geri dönüştürüyor ve mekanik özellikleri iyileştirmek için eskilerle yenileri karıştıran metalürji uzmanlarına geri satıyoruz.”
 
Son olarak, Rigoutat’ın son işlemcilerinden biri, obuayı tamamlamak için mekanizmayı, yayları ve dilleri monte ediyor. Ancak bu işlemden sonra, Rigoutat profesyonel ve eğitim obualarını test etmeleri için müzisyenleri ve tecrübeli öğretmenleri davet ediyor.  “Ses kalitesini ve çalınabilirliği kontrol ediyorlar,” diyor Philippe, “ve enstrümanın satılacak kadar iyi olup olmadığını teyit ediyorlar.”
 
Firmanın Haas imalat tezgahları, yerel Haas Fabrika Satış Mağazası (HFO) RealMeca S.A tarafından tedarik ediliyor. “Haas imalat tezgahlarının kalitesinin yanı sıra, onların hizmetleri de bizi çok etkiledi,” diyor Philippe, “bize ihtiyaç duyduğumuz tüm hassasiyeti ve esnekliği verdiler.”
 
Maliyet kontrolü, diyor Philippe, Haas CNC imalat tezgahlarının alınmasındaki en önemli faktördü: “Üretim maliyetlerimizi %20 civarında azaltmamıza yardımcı oldular. Ayrıca, eşit derecede önemli olan, ama niceliği belirtilemeyen kalite kontrol ve bağımsızlık açısından da büyük avantaj elde ettik. Tek söyleyebileceğim, distribütörlerimiz ve müşterilerimiz olan müzisyenlerin gözündeki itibarımızı daha da yukarılara taşımamıza yardımcı olduğu.”
 
Bu itibar, klasik müziğin popülerliği küresel ölçekte arttıkça yükselmiştir.  “Enstrümanlarımızı kullanan müzisyenler yurtdışındaki gösterilere başladıklarında, bizim etkili birer temsilcimiz haline geldiler. Daha sonra diğer müzisyenler de obualarımızı denemek ve babamla tanışmak istediler. Ne yazık ki sadece Fransızca biliyordu, bu yüzden onun için hiç kolay olmadı.  1977 yılında firmaya katıldıktan sonra, seyahat etmeye ve müşterilerimizle ilişkiler kurmaya başladım. Şimdi enstrümanlarımızın %70’ini dünya çapındaki müzisyenlere ihraç ediyoruz!”
 
Müşteri ilişkilerinin önemli bir parçası, kişisel hizmet. “Her obua farklıdır, bu yüzden müşteriyle obuayı eşleştirmeye çalışırız. Profesyoneller her zaman birkaç enstrümanı denemek isterken, öğretmenler veya öğrenciler çok fazla bir şey istemiyorlar. Yine de, tamamlanmış obualar kimi zaman bir veya iki ay elimizde kalıyor, ama en sonunda bir öğrenci buluyoruz: ‘işte benim obuam bu!’ diyen bir öğrenci.”
 
Fransızcada obua kelimesi hautbois anlamına geliyor, burada ‘haut’ üst, yüksek, parlak ve daha şiirsel anlamda semavi olarak tercüme edilebilirken; ‘bois’ nefesli saz olarak tercüme ediliyor. Normal obua ve koranglenin (İngiliz kornosu) yanı sıra, şirket bana söylendiği kadarıyla alto ses çıkaran ve aşkın obuası olarak tercüme edilen oboe d’amore de üretiyor. 
 
Atlantik’in her iki tarafındaki bayiler ve müzisyenler tarafından Rigoutat obualarıyla ilgili olarak yayımlanmış çevrimiçi, olumlu değerlendirmeleri bulmak hiç de zor değil.  Bu durum şirketin geleceğini de gösteriyor: kullanıcı tabanı büyüdükçe, tekrarlanan siparişler de artıyor. Bazı enstrümanların (örneğin keman) tersine, obuaların doğal olarak kısa ömürleri var, çünkü içlerinde üflendiğinde çok güçlü bir rezonans oluşuyor ve zaman içerisinde ses bozuluyor. Profesyonel müzisyenler, altı ila sekiz yıl arasında yeni bir enstrüman alıyorlar.
 
Philippe’nin en önemli endişesi, obua sanatçısı olarak yetişen yeterince genç olmaması ve bu durumun uzun vadede şirketi ve mesleği etkileyecek olması. “Müzisyenler obuanın çalması en zor enstrümanlardan biri olduğunu söylerler, çünkü ağzınızı, parmaklarınızı ve dilinizi kontrol etmeyi öğrenmeniz gerekir. Bu yüzden gençler piyano, gitar, flüt veya klarnet gibi daha kolay enstrümanları öğrenmeyi tercih ederler.”
 
Yine de, nispeten yeni pazarlarda da fırsatlar var. “Japonya’da büyük bir potansiyel var, bu da bizim için güzel haber. Doğrudan Paris stüdyolarımızdaki müzisyenlerle çalışmayı tercih etsek de, diğer ülkelerde enstrümanlarımızı satan oldukça iyi bayilere ve mağazalara sahibiz. Ve elbette, bizim obualarımızı seçen ve ürünlerimizi tanıtmaktan memnuniyet duyan birçok meşhur müzisyenimiz var.
 
“Ürün çeşitliliğiyle ilgili bir planımız yok,” diye sözlerini bitiriyor Philippe, “çünkü diğer enstrümanları yapan köklü firmalar var ve kimse bu enstrümanları daha iyi hale getirebileceğimizi düşünmüyor – yani orada sadece Rigoutat’ı bekleyen yeni bir pazar yok.  İlgilendiğimiz nokta büyümek değil, elimizdekileri iyi yönetmek: yeteneklerimizi ve itibarımızı. Daha etkin olmanın yollarını aramaya devam edeceğiz, bunun anlamı daha fazla Haas imalat tezgahı kullanmak olabilir, ama daima en iyi enstrümanları yapmaya çalışacağız.” Her yaştan öğrenciye vücutlarında var olan ya da bendeki gibi var olmayan müzik kemiğini aramaya devam etmeleri için ilham verecek türden enstrümanları. 
 

Paylaş Tweet Paylaş
1615 kez okundu
HABERLER
Avrasya’nın Tek Kalite Kontrol Fuarı Kalite’24 Fuarı Geliyor!
09-12 Ekim 2024 tarihlerinde, İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek olan "13. Kontrol, Otomotiv, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Test Ekipmanları, Metroloji ve Endüstriyel Yaz DEVAMI...
Dünyanın Önde Gelen İhtisas Fuarları Wire 2024 ve Tube 2024 15 - 19 Nisan 2024 Tarihinde Kapılarını Açacak
İklim değişikliğinden kaynak kıtlığına, enerji geçişinden fiber optik yayılmaya kadar – çözüm bekleyen pek çok zorluk var. Bu çözümler sadece te DEVAMI...
EFSİAD Genel Üye Toplantısını Gerçekleştirdi
5 Ocak 2024 tarihinde Crowne Plaza Oteli Kurtköy Pendik-İstanbul ‘da yoğun üye katılımıyla EFSİAD bir araya geldi. “Geleceğin yakıtı hidrojen ve Endüstriyel fırınlarda Kul DEVAMI...
TOS+H Expo 2024 – 5. Türk İş Güvenliği ve Sağlığı İhtisas Fuarı – „İstanbul Sanayi Odası“ ile Başarılı İşbirliği Devam Ediyor
Başarılı geçen TOS+H Expo 2022’nin ardından Messe Düsseldorf ile yerel ortakları Tezulaş Fuar ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) başarıya giden yolda ilerlemeye devam ediyor.   & DEVAMI...
EUROGUSS 2024 Fuarı için Ücretsiz Bilet
Prestij Yayıncılık (Metal Dünyası Degisi & Kalıp Dünyası Dergisi) aracılığı ile aşağıdaki kodu kullanarak ücretsiz olarak EUROGUSS 2024 için fuar biletini alabilirsiniz.&nb DEVAMI...
Efsiad Endüstriyel Fırın İmalatçıları ve İş Adamları Derneği Olagan Genel Kurulunu Gerçekleştirdi
4. Olağan genel kurulunu 21 Haziran 2023 günü 41 üyenin katılımı ile gerçekleşti.    Genel kurulda üyelerin katılım sayısı oluştuktan sonra divan heyeti se&cce DEVAMI...
İnci Holding, Bu Yıl da Üç Şirketiyle Türkiye’nin İhracat Devleri Arasında Yer Aldı
İnci Holding, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından gerçekleştirilen ‘Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2022’ araştırmasında üç işti DEVAMI...
KSO’dan ‘doğal afetler’ temalı ‘Tasarım Yarışması’
Kocaeli Sanayi Odası Mesleki Eğitim Komisyonu organizasyonunda, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tekyaz firması işbirliği ile ‘Doğal Afetler’ temalı ‘Meslek DEVAMI...
Bomaksan, Güneydoğu Asya’da Etkinliğini Artıracak Endonezya, Malezya ve Yeni Zelanda’ya Satış Yapacak
Bomaksan, özellikle demir çelik ve metal işleme gibi sektörler açısından dünyanın en büyük pazarlarından biri olan Güneydoğu Asya’da etkinliğini artır DEVAMI...
Bomaksan 2022’de Ekibini 2 Katına Çıkardı Yeni Dönemde İstihdam Oranını Yüzde 50 Arttıracak
HVAC sektöründe sistem tasarımından uygulamaya, satış sonrası servisten bakım hizmetlerine kadar tüm süreçleri kapsayan çözümler sunan Bomaksan, 2023 yılı DEVAMI...
Bakım İstanbul Sempozyumu, Bakımcılar Konuşuyor!
Endüstriyel bakım konusunda Türkiye’deki tüm tesis ve fabrikaların lider iş platformu Bakım İstanbul,. Türkiye endüstrisinin daha verimli ve daha rekabetçi DEVAMI...
SEYAD 2022 Yılı Mali Genel Kurulu Gerçekleştirildi
Alanında ilk ve tek olma özelliğiyle sektörel yayıncılık alanında faaliyet gösteren firmaları tek bir çatı altında toplayan Sektörel Yayıncılar Derneği’nin (SEYAD) 2 DEVAMI...
Endüstriyel Üreticiler, Gaz Arıtma Sistemleriyle Sürdürülebilir Dünya İnşa Ediyor
Endüstriyel sanayi üretimleri sırasında salınan kirli gazlar, insan sağlığına zarar verirken, iklim krizini de tetikliyor. Zararlı gaz salımının önüne geçmek için g DEVAMI...
Sanayide Kadın Eli Projesi ile Kaymet’te İstihdama Kazandırılan Kadın Çalışanlar Sertifikalarını Aldı
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu öncülüğünde yürütülen ‘Sanayide Kadın Eli’ projesi kapsamında medikal, savunma sanayi, makine, ziraat aletleri ve mobily DEVAMI...
Şişecam 2022 Yılında Net Satışlarını 95,3 Milyar Tl Seviyesine Yükseltti
Kuruluşunda Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasını taşıyan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli kalkınma hamlelerinden biri olan Şişecam, sürdürülebilir değer DEVAMI...
Sektör Öncüsü Sistem Alüminyum’dan 60’tan Fazla Ülkeye İhracat
Mimari alandaki estetik ve yüksek performanslı çözümlerinin yanı sıra otomotivden beyaz eşyaya, denizcilikten havacılığa kadar birçok sektöre özel ç&oum DEVAMI...
Bomaksan, TÜBİTAK Destekli 2 Projesiyle İthal Edilen Ürünleri Yerlileştiriyor
Ar-Ge projeleriyle alanında TÜBİTAK’tan destek alan ilk marka olan Bomaksan, HVAC sektöründe endüstri 4.0 ile hızla değişen teknolojiyi yerlileştiriyor. Bomaksan TÜBİT DEVAMI...
Bomaksan EuroBLECH’te Yoğun İlgiyle Karşılandı: 5 Yeni Ülkeden Partnerlik Talebi İle Döndü
Uluslararası Sac İşleme Teknolojileri Fuarı EuroBLECH, Mac-Brooks Exhibitions tarafından Almanya’nın Hannover kentinde 25 – 28 Ekim tarihleri arasında gerçekleşti.  Türk DEVAMI...
Yeni Bir Şirket Etkinliği Arayışı İçin Corn Maze İstanbul!
Sami Bey, Corn Maze (Mısır Labirenti) Etkinliğinden ve bu etkinlik fikrinin oluşum sürecinden bahsedebilir misiniz? Son yıllarda tüm dünyada turizm ve tarım alanlarında DEVAMI...
“Gerçek Bir Dünya Lideri Ticaret Fuarı”
ALÜMİNYUM 2022, 27 Eylül’de Düsseldorf’ta başlayacak. Ve nihayet alüminyum endüstrisinin ve uygulama endüstrilerinin uzun zamandır beklenen ve uluslararası DEVAMI...
Bomaksan Tasarrufu Önceliğine Alıyor ALVER ile Bakım ve Filtre Maliyetlerini Azaltıyor
Yerli üretici Bomaksan, sistemlerini geliştirirken yüksek enerji verimliliğini önceliğine alıyor.  ALVER serisi hava kuleleriyle; kaynağından emişin mümkün olmadığı vey DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM