E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi Düzce’de Hayata Geçiyor

Plastik sektörü, bu yıl 26.’sı yapılan Avrasya’nın en büyük plastik fuarı PlastEurasia’da buluştu. PAGEV ve TÜYAP işbirliği ile düzenlenen fuarın açılışını T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü gerçekleştirdi. Bakan Özlü, PlastEurasia Fuarı’nda oyuncak sektöründen firmalarla da bir araya geldi. PAGEV’in düzenlediği “Oyuncak Çalıştayı Sektör Toplantısı”nın ana gündemi Düzce’de kurulması planlanan ve 2 bin kişiye istihdam sağlayacak Oyuncak OSB oldu. 

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), 2014 yılından bu yana yerli oyuncak endüstrisinin korunması ve tekrar üretime teşvik edilmesi amacıyla birçok projeye imza attı. Önemli ilerlemeler kaydedilen projede sona yaklaşıldı. PAGEV’in  ev sahipliğinde, oyuncak sektöründen firmalar T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile “Oyuncak Çalıştayı Sektör Toplantısı”nda buluştu. PlastEurasia Fuarı açılışı öncesi gerçekleştirilen toplantıda, Oyuncak OSB’nin Düzce’de yapılma kararı değerlendirilirken; oyuncak sektörü temsilcileri kurulacak OSB ile ilgili beklentilerini  Bakanlığa iletti. Yatırım bedeli 1 milyar liraya ulaşması beklenen OSB, bölgeye de yeni bir istihdam kaynağı yaratarak 2 bin kişiye iş fırsatı sunacak.  

 
PlastEurasia Fuarı 2016 kapılarını açtı
 
Türkiye ekonomisinin ve sanayisinin güçlü aktörleri arasında yer alan Türk plastik sektörü,  Avrasya’nın en büyük buluşması olan PlastEurasia 2016 Fuarı ile tüm dünyaya gücünü kanıtlıyor. PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri, Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı) ve TÜYAP işbirliğinde düzenlenen PlastEurasia-26. Uluslararası İstanbul Plastik Endüstrisi Fuarı’nın açılışı T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün de katılımıyla yapıldı. “Sorumlu Endüstri” misyonu kapsamında çevreye verdiği değeri her platformda gösteren PAGEV, 12 ayrı belediyenin temizlik işçilerinden oluşan Çöpçü Bandosu’nu fuarın açılışında ziyaretçilerle buluşturdu.
 
Türk plastik sektörünün büyüyüp güçlenmesine ve yeni ticari ilişkiler geliştirmesine olanak sağlayan PlastEurasia Fuarı, her yıl olduğu gibi bu yıl da Uzakdoğu ve Ortadoğu’dan Avrupa’ya, Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar birçok ülkeden katılan sektör profesyoneli ile rekor kırmayı hedefliyor. 
 
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde toplam 100 bin metrekarelik alanda düzenlenen fuarda; plastik makinelerinden kimyasallar ve hammaddelere, makine yan sanayiinden ısı, kontrol cihazları ve kalıplara kadar birçok farklı alanda en son teknolojik ürünler sergilenecek. PlastEurasia, 10 Aralık’a kadar yeni pazar ve işbirlikleri için fırsatlar sunacak.
 
Sektörün nabzını tutan PAGEV ayrıca fuar açılışının ardından Bakan Özlü’nün katılımıyla “Plastik Teknolojileri, Makine ve Ürünleri Çalıştayı”nda sektör firmalarını bir araya getirdi. Çalıştayda firmaların sorunları, talepleri, sektörün ilerlemesi ve gelişimi için çözüm önerileri masaya yatırıldı.
 
PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Ülkemizin ve sektörümüzün itibarını artıran, gelecek hedeflerini destekleyen ve işimize değer katan PlastEurasia Fuarı’mız, Chinaplas’tan sonra dünyanın her sene düzenlenen en büyük ikinci, Türkiye’nin ve Avrasya’nın en büyük fuarı. Bizler için oldukça önemli olan bu fuar ile hem Avrupa hem de kendi bölgemizde önemli bir güç haline geldiğimizi tüm konuklarımıza kanıtlama imkanı elde ediyoruz. PlastEurasia Fuarı aynı zamanda bizlere önümüzdeki yıllar için de ışık tutuyor” dedi. 
 
Yavuz Eroğlu, PlastEurasia kapsamında sektör adına önemli gelişmeler yaşandığını da belirterek Bakan Faruk Özlü ile oyuncak üreticilerini bir araya getirdiklerini söyledi. Oyuncak üreticilerinin desteklenmesi için pozitif ayrımcılık talep ettiklerini dile getiren Eroğlu, “Türk oyuncak sektörünün korunması ve tekrar canlanması için plastik sektörü olarak desteklerimize devam ediyoruz. Yerli oyuncak üretiminin gelişimi açısından önerilerimizi Bakanlığımızla paylaşmış ve kendilerinden yatırımları hızlandıracak destek sözünü almıştık. 
 
Şu an Oyuncak OSB ile ilgili çalışmalar hızla ilerliyor. Düzce’de yapılma kararını çok olumlu buluyoruz. Düzce’nin stratejik konumu, doğa, kıyı ve kırsal turizm olanakları, yeni pazar imkanları, iklim ve yer şekillerinin uygunluğu, rahat ve az maliyetli ulaşılabilirliği en önemli avantajları. Ancak oyuncak üreticilerinin şu an bunu tek başlarına gerçekleştirecek gücü yok. Bu nedenle bakanlığımızın desteği çok önemli. Oyuncak sektörü Türkiye sanayisinin katma değeri en yüksek sektörleri arasında yer alıyor. Bu anlamda desteklenmeli ve Türkiye ekonomisine sağladığı katkıyı artırmasını sağlamalıyız” diye konuştu. 
 
PlastEuraisa Fuarı’nın hem Türkiye ekonomisi için hem de küresel ticaret için çok olumlu sonuçlar doğuracağına inandığını belirten T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Dünyada plastik talebi her yıl yüzde 4 civarında artıyor. Türkiye’de plastik üretimi 2002’den sonra dünya ortalamasından ortalama üç kat daha hızlı büyüdü. 2015 yılında, 33 milyar dolar değerinde 8,6 milyon ton plastik mamul ürettik. 2,9 milyar dolar ithalata karşılık 4,3 milyar dolar ihracat yaptık. Yani plastik sektöründe dış ticaret fazlası verdik. 
 
2015 yılında, ihracatımızda fiyatlardaki düşüşten kaynaklı bir miktar düşüş yaşandı.
 
Plastik sektörünün petrokimya endüstrisine bağımlı olması, sektörün yerlilik oranı ve karlılığını artırma noktasında bir sorun oluşturuyor. Bu noktada bize düşen, daha nitelikli ürünler üretmektir. Kısa dönemde girdi yapısını değiştirme ihtimalimiz yok. Ancak Ar-Ge ve tasarım yoluyla çıktılarımızı daha yüksek katma değerli hale getirebiliriz. Plastik sektörümüz, üretim konusunda gösterdiği başarıyı artık Ar-Ge konusunda da göstermeli diye düşünüyorum. 
 
Sektörün ve PAGEV gibi sektör temsilcilerinin bu konuda bizimle aynı fikirde olduklarını biliyorum. Bu açıdan, PAGEV’in Plastik Mükemmeliyet Merkezi kurmak için attığı adımı çok önemsiyorum. 18 Ağustos’ta bu merkezle ilgili bir protokol imzalamıştık. KOBİ düzeyindeki firmaların mevcut bilgi ve teknoloji seviyeleriyle gerçekleştiremeyecekleri Ar-Ge projeleri, bu merkezde ortaklık kültürü içinde yapılabilecek. Bu açıdan büyük önem taşıyan bu merkezle ilgili çalışmaları hızlandıralım. Ancak Plastik Mükemmeliyet Merkezi tek başına yeterli olmaz. Her firmanın da kendi ölçeğinde bir Ar-Ge veya Tasarım Merkezi kurması gerekir. Plastik sektörümüz, Ar-Ge Reform Paketi’nin getirdiği avantajlardan istifade etmeli, daha fazla Ar-Ge merkezi kurmalıdır” dedi. 
 
Dünyadaki gelişmelerin, diğer birçok ülkede olduğu gibi, Türkiye’de de bazı dalgalanmalara neden olabildiğine değinen Bakan Faruk Özlü, “Bu tür gelişmelerden en az seviyede etkilenmek için, üretimin kalitesini artırmalıyız. Dünya piyasalarının her koşulda talep edeceği ve kolay kolay alternatifini bulamayacağı ürünler üretebilmeliyiz. Böyle bir üretim yapısına geçebilirsek, küresel gelişmelerden yine etkileniriz ama daha az etkileniriz. İşte Ar-Ge ve tasarım merkezleri bu yüzden önemlidir. Oyuncak OSB projesi de bu yüzden önemli. Oyuncak pazarına baktığımızda çok ciddi avantajlarımız olduğunu görüyoruz. Bu pazarın ihtiyacını yerli üretimle karşılamak, başta plastik olmak üzere diğer birçok sektörümüze de güç katacaktır. Bu konuda da sanayicilerimiz daha kararlı ve cesur durmalı” diyerek sözlerine son verdi.
 
 
 
 
 
 
Paylaş Tweet Paylaş
2929 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM