E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
İKMİB Başkanı Murat Akyüz: “İran, Kimya Dış Ticaretimize Ciddi Katkıda Bulunacak”

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, İran’a 12 yıldır uygulanan ekonomik ambargonun kalkmasının kimya sektörünün yanı sıra birçok sektörde önemli gelişmeler yaratacağına dikkat çekti.
 
İran ile BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya’nın yürüttüğü nükleer müzakerelerde anlaşmaya varıldı. 12 yıldır süregelen ticaret ambargosunu sona erdiren anlaşmayla özellikle enerji, otomotiv, gıda ve kimya sektörlerinde önemli bir canlanma bekleniyor.
 
İran’ın Türkiye ve özellikle kimya sektörü için çok güçlü bir pazar olduğunu vurgulayan Akyüz, yaptığı açıklamada varılan anlaşmanın iki ülke arasındaki ticaret hacmini artıracak bir gelişme olduğunu ifade etti: “Kimya ihracatında İran ilk 10 ülkeden biri arasında. İran ambargosundan en fazla zarar gören ülke Türkiye’ydi. Yıllardır uygulanan ekonomik yaptırımların kalkması ticaret ve yatırımlara ivme kazandıracak. Kimyanın kozmetik, plastikler ve mamulleri, eczacılık ürünleri, boya, organik kimyasallar gibi en önemli alt gruplarının ihracatında İran ciddi bir öneme sahip. Dolayısıyla bu sektörlerin ihracatında bir artış yaşanacağına inanıyoruz. Ayrıca petrol ve petrokimyasal ürünlerin fiyatlarının düşmesi özellikle hammaddesini bu ürünlerin oluşturduğu sektör firmalarımızı olumlu yönde etkileyecektir. Petrol ve doğal gaz konusunda dünyanın en önemli kaynaklarına sahip İran’la petrokimyasal hammadde ticaretimize hız kazandıracak ve İran’ı genel ihracatımızda daha üst sıralara taşıyacaktır. Bunun için hem İran’ın hem de Türkiye’nin tarife dışı engellerden uzaklaşarak ticaret artırıcı çabalar içinde olmasını bekliyoruz.” 
 
Paylaş Tweet Paylaş
3393 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM