E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Hexagon Metrology, 2. Kalibrasyon Merkezini Bursa’da Açtı

Sayın Levent Bey bize kendinizi anlatır mısınız?
Levent Yeşilbağ: 1987 yılında ODTÜ Makine Mühendisliğinden mezun olduktan sonra MNG Tesisat Ankara da çalışma hayatına başladım, Nisan 1988 de gelen bir teklifi değerlendirerek çalışmak için yurtdışına çıktım, 1991’e kadar Binladen firmasında uluslararası projelerde, tasarım ve uygulama mühendisi olarak çalıştım. Askerlik için yurda döndüm ve askerden sonra 1 yıl boyunca tekrar MNG Tesisat daki görevime devam ettim. 1992 Ocak ayında Transmetal firmasında çalışmaya başladım. Transmetal 1965 yılından beri Türkiye-de temsilcilik yapan bir firmadır. Transmetal’in sahibi rahmetli Hasan Akbıyık Teknik Öğretmen iken burslu olarak Amerika’ya eğitime gitmiş ve geri döndüğünde öğretmenlik yapmayı bırakıp o günlerde genellikle gayri Müslimlerin yaptığı iş olan temsilciliğe başlamış. Yurt dışı fuarlara katılarak çeşitli temsilcilikler almış. 1975 yılında ise, Üç boyutlu koordinat ölçme cihazlarını 1963 yılından bu yana üreten DEA Spa firmasının temsilciliğini almış. DEA Türkiye-de bu tür koordinat ölçme cihazlarının genel adı gibi konuşulmasına rağmen aslında bir markadır.

 

2007 yılında ise yurtdışındaki ana firmamız Hexagon Metrology, sektördeki öncülüğü ve başarıları nedeniyle Transmetal’i satın aldı ve biz de toplu olarak Hexagon Metrology firmasında çalışmaya davet edildik. Tüm ekip bir bütün olarak Hexagon çatısı altında Temmuz 2007 itibarı ile çalışmaya başladık.

 

Uzun yıllar Türk sanayisine metroloji Sistemleri hizmeti veren birisi olarak  firmanızın oluşumu ve gelişimi ile ilgili bize bilgi verir misiniz? 
1992 yılında benimle birlikte ilk defa metroloji konusunda servis verilmeye başlandı. Bu konuda ülkemizin ilk servis mühendislerinden biri olduğumu söyleyebilirim. Servis vermeye başlamamızla birlikte Türkiye’de satışlarımız artmaya başladı. Şu anda Türk Sanayisinin hizmetinde 2000 e yakın çalışan sistemimiz var. Bütün otomotiv ana sanayiler, ileri gelen yan sanayiler müşterilerimiz arasında yer alıyor ve özellikle otomotiv, savunma, havacılık sanayindeki öncü firmalar arasında birçok müşterimiz var. Tofaş, Ford, Toyota, Renault, Honda, Hyundai, Mercedes, M.A.N., Karsan, TAI, TEI, Aselsan, FNSS, Martur, Grammer, Sarıgözoğlu, Coşkunöz, Beyçelik, Ermetal, Erkalıp, Yıldız kalıp, Alp Havacılık, Kalekalıp, Kale Havacılık ilk akla gelen örneklerden birkaçı olarak gösterilebilir.

 

2007 yılına kadar sadece DEA marka koordinat ölçme cihazlarının temsilcisi olarak satışını ve servisini yapıyorduk. Hexagon Metrology’nin Transmetal’i satın almasıyla ürün gamımıza birçok yeni ürün eklenmiş oldu. Hexagon Metrology uluslararası bir firma ve çok geniş bir aile. Birçok ülkede fabrikalarımız var; Fransa-da kollu ölçüm cihazları üreten ROMER,  Almanya-da dünyanın en hassas ölçme cihazlarını üreten LEITZ, İsviçre-de döner kafa, ölçüm sensörleri, ve küçük ölçüm aletleri üreten TESA, Amerika-da dünyanın en eski metroloji cihazı üreticisi Brown&Sharpe, yine İsviçre-de en gelişmiş Laser tracker ve Teodolite- leri üreten ve bu teknolojinin öncülerinden LEICA, İtalya-da Türkiye-de en çok bilinen ve en yaygın üç boyutlu ölçüm cihazını üreten DEA,  olmak üzere her biri konusunda lider birçok marka Hexagon Metrology çatısı altında Türk sanayisinin hizmetine sunulmuştur. Bunlara ek olarak Hexagon ürün portföyüne sürekli yeni firmalar eklenmekte, bunlara örnek olarak MSC (Tasarım ve simülasyon yazılımları), VERO (CAD/CAM ve üretim yazılımları), QDAS (İstatistik Proces kontrol yazılımları), AICON (Optik boru ve parça ölçme cihazları ve NEXT SENSE (Flush and Gap ölçme cihazları )  nı örnek verebiliriz. 

 

Firmanızı sektördeki rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir? 
En önemlisi biz temsilci değil firmanın kendisiyiz. Bunun yanında Türkiye’de bu konuda ilk olmak, 1992 yılından bu yana servis yeteneği ve birikimi, her yere uzanan servis ağı, uzun süre aynı ekiple çalışmanın verdiği sinerji, işi tüm ulusal ve uluslararası standartlara ve en son teknolojik gelişmelere uygun olarak gerçekleştirmek; olaya müşteri gözünden bakarak empati yapmak ve müşteri memnuniyetini ilk hedef olarak koymak sayılabilir.

 

Gerçekleştirdiğimiz bazı İlklere değinirsek:
  CMM Montajının Türk mühendislerce gerçekleştirilmesi, 

  •   İlk servis, bakım ve kullanıcı eğitim hizmetleri, 
  •   İlk izlenebilir sertifikalı kalibrasyon hizmeti, 
  •   İlk TSE Hizmet yeterlilik Belgesi, 
  •   Sabit ve Portatif sistemler için ilk TS EN ISO/IEC 17025:2102 Laboratuvar Akreditasyonu, 
  •   İlk kez foto-grammetrik cihazlara kalibrasyon hizmeti 

 

Hexagon olarak hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? 
Havacılık, Savunma, Otomotiv, Elektronik, Güç ve Enerji, Medikal, Genel Üretim, Ağır Sanayi, İşleme Döküm ve Kalıpçılık, Kültür ve Sanat, Eğitim sektörlerine Metroloji yazılımları, Koordinat ölçüm cihazları, Taşınabilir ölçüm kolları, Lazer tarayıcılar, Lazer takip Sistemleri, Otomasyon Çözümleri, Beyaz ve Mavi Işık Tarayıcı Sistemler, Mastar ve El Aletleri, Takım Tezgah Probları, Foto-Grametri cihazları Profil ve yüzey ölçüm cihazları ile hizmet vermekteyiz. 

 

Hexagon olarak yatırımlarınızdan bahseder misiniz? Yeni projeniz var mı? 
Emek yoğun bir iş yaptığımız için en büyük yatırımı insana yapmaya çalışıyoruz. Çalışan memnuniyeti de bizim için çok önemli bir faktör.

 

2019 yılında Bursa’da yeni bir yatırım gerçekleştiriyoruz. Bursa ofisimizi kapasite olarak büyütüp Ankara’dan sonra 2. Kalibrasyon merkezimizi devreye alacağız. Ölçüm hizmetleri verecek, taşınabilir ölçme cihazlarımızın bakım, yenileme ve kalibrasyonunu yapacağımız, yeni makinalarımızın sergileneceği merkez için çalışmalarımızın sonuna geldik, 17025 kapsamına alınması için ise çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2012 yılından bu yana sorumluluğunu yüklendiğimiz Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetlerindeki faaliyetlerimize de devam ediyoruz. Bu bakımdan hem Türkiye-den yaptığımız ihracat çalışmalarımız hem de bu bölgelerdeki iş hacmimizi artırmayı planlıyoruz.

 

Ar-ge Merkezi olarak neler yapmayı planlıyorsunuz? 
Hexagon dünya çapında cirosunun %8 ini ARGE çalışmalarına yönlendirmektedir.

 

Firmanızın sahip olduğu standartlar nelerdir? 
TSE Hizmet Yeterlilik, ISO 9001, 17025 Laboratuvar Akreditasyonu, CE Uygunluk ve Üretimde gerekli olan tüm uluslararası standartlar üretim esnasında kullanılır. Bunlara ek olarak finansal ve hukuksal uygunluk açısından her yıl düzenli olarak uluslararası denetim firmaları tarafından denetlenmekteyiz. 

 

Ürün temininde ki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Ürünlerimiz dünyanın dört bir köşesine yayılmış olan fabrikalarımızda üretilip Hexagon Türkiye Ticari operasyonları tarafından Türkiye’deki müşterilerimize ulaştırılmaktadır.

 

Hizmet ettiğiniz Türk imalat sektörünü değerlendirir misiniz? 
Türk Sanayii artık kendi başının çaresine bakmaya başladı. Gerek tasarım gerekse üretim konusunda epey yol aldı ve artık dünyanın neresinde olursa olsun her fuarda Türk malı ürünler görmek mümkün. Ancak Türk lirasındaki değer kayıplarına rağmen, yeterli devlet desteği olmadığı için yurt dışında çok rekabetçi olamıyoruz. Devlet destekleri de doğru yerlerde kullanılmıyor ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşamıyor. Endüstri 4.0 kapsamında yerli ve milli bir robot ve kontrol sistemimiz olmalı. 

 

Türkiye’de en gelişmiş sektör olan otomotiv ve savunma sanayinin gelişimi olumlu. Esas üretilmesi gereken teknolojik ve yüksek katma değerli parçalar ithal edilse de, kalıpçılık, gövde ve sac işleme konusunda ciddi olarak gelişim kaydedildi. Kendimize ait bir karoser yapabiliriz ama motor, şanzıman ve elektronik konusunda hala kayda değer bir çalışmamız yok. Üretimde kullanılan ara ürünler ve hammadde ithalatı nedeniyle çok yüksek cari açıklar veriyoruz. Katma değeri düşük ürünler üretiyoruz, devletin verdiği Ar-Ge desteklerini doğru ve verimli kullanarak katma değeri yüksek teknolojileri artık ülkemizde geliştirmeliyiz. İthal edilen hammadde ve ara ürünleri ülkemizde üretmek için gerekli alt yapı çalışmalarının yapılması da sanayimizin gelişmesi için ön şarttır. Aksi takdirde uluslararası devlerinin alt yüklenicisi olmaktan öteye gidemeyeceğimiz son derece açıktır.
 

Uluslararası arenada Türk sanayisinin yeri nerede sizce nerede olmalıdır? 
Şu an konumumuz çok gerilerde kalmış olduğundan, 80 li yıllarda ekonomik olarak aynı seviyede olduğumuz Güney Kore gibi ülkeler örnek alınarak benzer alt yapı ve eğitim programları uygulanarak her konuda büyük önder Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesi yakalanmalıdır.

 

Teşekkürler.

Söyleşimizi sloganımızla sonlandıralım; Kalitemiz kalitenizin güvencesidir.

 

Paylaş Tweet Paylaş
2150 kez okundu
RÖPORTAJLAR
Belgin Mert: “V Steels, Sektörde Sürdürebilir İş Birliği Sağlamayı Amaçlamaktadır”
Bu sayımızda, V Steels firmasında teknik hizmetlerden sorumlu genel müdür yardımcısı  Belgin Mert sorularımızı cevapladı.   Belgin hanım bize kendinizi anlatır mısınız? Me DEVAMI...
Çeşitli, Dinamik, Yenilikçi: Basınçlı Döküm Endüstrisinin Aynası EUROGUSS 2024 Hazır
Basınçlı döküm endüstrisi, ihtiyaç duyduğu diyaloğu daha önce hiç olmadığı kadar arıyor.    Ocak 2024 için yaklaşık 600 katılımcı tarafınd DEVAMI...
Inductotherm Türkiye İhracatını Arttırdı
Bu sayımızda Türk döküm sanayisinde uzun yıllar üretim kısmında hizmet vermiş ve daha sonra yine döküm ve ısıl işlem sektörüne projeler ve imalat ocakları &uu DEVAMI...
40 Yılı Aşkın Tecrübe İle Sektöre Değer Katıyor
40 yılı aşkın tecrübesiyle çelik sektöründe hizmet veren Çelik Metal’in kurucusu Recep Çelik Bey ile firmaları hakkında konuştuk.   Sayın Recep Bey u DEVAMI...
BGH Kocaeli Özel Çelik Tecrübeli ve Teknik Altyapısı Sağlam Kadrosu ile Hizmet Veriyor
Hakan Dinçer, Ferhat Toklu ve Mustafa  Çınar ile bu sayımızda BGH Kocaeli Çelik’in oluşumu ve yatırımları konusunu konuştuk.   Sayın Hakan Bey, Ferhat Bey DEVAMI...
Güvenal Kalıp Elemanları 47. Yılında Tecrübeli Yönetim Kadrosuyla Yola Devam Ediyor
Bu sayımızda GÜVENAL KALIP ELEMANLARI SAN. VE TİC. AŞ. de  bölge müdürü Eyüp Avni Özbulan ile Güvenal firmasıyla ilgili ve sektörel değerlendirmeler DEVAMI...
Bağlantı Elemanlarında Global Kalite
Bu sayımızda bağlantı elemanlarında Uluslararası marka olan RTC TEC firmasının Genel Müdürü yardımcısı Sn. Tanju Hatipoğlu ile sektörü değerlendirdik.   Sayın Tanju H DEVAMI...
Takım Çeliğinde 550 Yıllık Tecrübe
20 yıllık iş hayatındaki  tecrübesini 2021 yılından beri  BGH firmasında Avrupa yakası Satış Müdürü olarak pekiştiren Ferhat Toklu ile bu sayımızda çelik konusun DEVAMI...
Metal Eklemeli İmalatta digiMODE’dan Tam Destek
Sahip olduğumuz 20 yılı aşkın tecrübe ile şunu biliyoruz ki; ihtiyaçlarınızı iyi bilmek çok önemli. digiMODE olarak size ihtiyaçlarınızı belirlemede ve yatırım yapacağ DEVAMI...
FusTech360 Yetkilileri ile Fusion 360’ın Değer Önerisini Konuştuk…
Bugün Pandeminin ilk yılının sonlarına doğru faaliyete geçen Fusion 360 Yetkili İş Ortağı FusTech360 Şirketi yetkililerine Fusion 360’ı sorduk. Şirketi pandemide kurdukları i& DEVAMI...
Bize İhtiyacınız Olan Her Yerde Yanınızdayız
Bu sayımızda 38 yıldır PVD kaplama konusunda hizmet veren  voestalpine High Performance Metal A.Ş bünyesinde bulunan eifeler markasına  Kaplama İş Geliştirme Müdürü Coş DEVAMI...
Akademi Metalurji’de Değişim ve Dönüşüm Zamanı
Türk Metalurji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile Akademi Metalurji Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. firması hakkında ve sektörle ilgili söyleşi gerçekleşti DEVAMI...
Yüksek Hız Takım Çelikleri Kalitemiz Tutkumuz
“Yüksek hız çelikleri, kesici takım endüstrisinde ve yüksek tokluk gerektiren darbeli kesme ve delme işlemlerinde kullanılır.”   Böhler Türkiye de DEVAMI...
Alman BGH Kalitesini, Güçlü Stoğumuz ve Hızlı Servisimiz ile Türk Sanayisine Ulaştırıyoruz
Bu sayımızda BGH Kocaeli Özel Çelik A.Ş nin genel müdürü Gamze Başkan ile söyleşi gerçekleştirdik.    Sayın Gamze Hanım bize kendinizi anlatı DEVAMI...
En İyisini Sizin İçin Daha İyi Yaptık: Global Standartlar Yeniden Belirleniyor
Bu sayımızda Uddeholm Kıdemli İş geliştirme müdürü Nazım Özkan Asan bey ile yeni geliştirdikleri  ürünleri “DIEVAR 25 Joule” hakkında değerlendirmele DEVAMI...
Böhler Türkiye, Sektördeki Yeni Projeler İçin Çözüm Ortağınız
Böhler Türkiye’de Sıcak İş Takım çelikleri / İş geliştirme müdürü olarak çalışan Tuba Çınar ile bu sayımız da Böhler Türkiye’ yi DEVAMI...
Delta Kalıp Elemanları, Yıllık 1.175 Ton Üretim Kapasitesiyle Hizmet Veriyor
Bu sayımızda Delta Kalıp Elemanları Bursa Şubesi Kurumsal satış yönetmeni Erol Algün ile söyleşi gerçekleştirdik.   Kocaeli-Dilovası Mermerciler Sanayi sitesinde b DEVAMI...
Çelik Sektöründe Kalitenin Diğer Adı BÖHLER
Nesillerdir çelik sektöründe elde ettiği başarılarla kalitenin diğer adı olan Böhler, her zaman daha iyiye ulaşma arzusuyla faaliyetlerini sürdürüyor. Bu sayım DEVAMI...
Delta Kalıp, Üretimde Dünya Markası Olduğunu Her Geçen Gün Kanıtlıyor
Uzun yıllar Türk sanayisine kalıp elemanları sistemleri hizmeti veren birisi olarak  firmanızın oluşumu ve gelişimi ile ilgili bize bilgi verir misiniz? Delta Kalıp olarak hangi sekt&oum DEVAMI...
“Plastik Sektörüne Özel Çözümler Üretiyoruz”
TSP Makina Pazarlama Müdürü Bülent Yüksel ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.   Öncelikle sizi ve TSP Makina&rsqu DEVAMI...
Bu Sayımızda Meusburger Türkiye Genel Müdürü Eren Lokumcu İle Röportaj Gerçekleştirdik
Sayın Eren Bey bize kendinizi anlatır mısınız? 1989 İstanbul doğumluyum. Lisans eğitimimi 2013 yılında Kocaeli Üniversitesi Makine Mühendisliği, yüksek lisans eğitimimi ise 2018 yılınd DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM