E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Metal Eklemeli İmalatta digiMODE’dan Tam Destek

Sahip olduğumuz 20 yılı aşkın tecrübe ile şunu biliyoruz ki; ihtiyaçlarınızı iyi bilmek çok önemli. digiMODE olarak size ihtiyaçlarınızı belirlemede ve yatırım yapacağınız Dijital Dönüşüm teknolojileri ile kurumunuzda nasıl fayda sağlayabileceğiniz konusunda destek veriyoruz.

 

Eklemeli İmalat alanında 20 yılı aşkın süre sektörde deneyim kazanmış bir ekibin oluşturduğu digiMODE firmasının satış direktörü Elif Zeynep Emir ile eklemeli imalat ve eklemeli imalat teknolojileri konularında konuştuk.

 

Merhaba Elif Hanım, kısaca sizi tanıyabilir miyiz? 
Merhaba, ben Elif Zeynep Emir. 2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde lisans eğitimimi tamamladım, ardından da Hacettepe Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptım. Lisans sonrası iş hayatına Eklemeli İmalat Teknolojilerinin satışıyla başladım. Profesyonel hayatımın 12 yılı boyunca teknoloji danışmanı, satış yöneticisi ve ürün yöneticisi gibi pozisyonlarda çalıştım. Şu anda da digiMODE’un Satış Direktörü olarak görev yapıyorum. 

 

digiMODE’dan da bahsedebilir misiniz biraz? digiMODE hangi alanlarda hizmet veriyor?
digiMODE yeni ve dinamik bir firma. Kurucuları Deniz Özdemir ve Oğuz Altay hayatlarının 25 yılını eklemeli imalat teknolojilerine vermiş insanlar, bu anlamda da aslında teknolojinin gelişiminin büyük bir kısmına şahit olmuş durumdalar. Birlikte sürekli ”Ülkemize, sanayimize, teknolojiye neler katabiliriz?” diye düşünerek çalışıyoruz. Bu noktada da özellikle metal eklemeli imalatın gelişimini çok önemli ve değerli buluyoruz. Bu teknolojilerin yaygınlaştırılması, farklı uygulama alanlarının keşfedilmesi, teknolojinin adaptasyonu gibi çeşitli konularda hizmetler veriyoruz. Satışını yaptığımız teknolojiler var, bunlar SLM Solutions, Materialise, Rena gibi teknoloji devi firmalar. Diğer taraftan işin mühendisliğinin de çok önemli olduğunu biliyoruz, bu sebeple de deneyimli bir mühendislik ekibi kurduk, bu ekiple birlikte tamamen eklemeli imalata yönelik; parça tasarımı, topoloji optimizasyonu, analiz hizmetleri, parça ve süreç fizibilitesi, sertifikasyon ve de parça üretimi gibi birçok başlıkta hizmet veriyoruz. Kısa zamanda çok değerli firmalar ve ekiplerle çok güzel işler yapma şansımız oldu, bu anlamda da gerçekten çok mutluyuz.  

Eklemeli İmalatla yeni yeni ilgilenen okuyucularımız için kısaca anlatabilir misiniz, “Eklemeli İmalat” nedir?
Eklemeli imalat günümüzde popülerliği gittikçe artan imalat yöntemlerinden biridir. Geleneksel imalat yöntemlerinde, örneğin tornalama veya frezeleme gibi işlemlerde bir bütün işlenerek, eksilterek nihai parça oluşturulur. Eklemeli imalatta ise nihai parça, katman katman üst üste eklenerek oluşturulmaktadır. Bu teknoloji başlarda daha çok plastik malzemeden prototip üretmek amaçlı kullanılmıştır. Eklemeli imalat ile üretim yapan cihazlar ilk başlarda 3D Printer (3D Yazıcı) olarak isimlendirilmişti. Günümüzde metal parça üretimlerinin yapılabilmesi ve farklı teknolojilerin geliştirilmesiyle bu teknoloji için birçok farklı isim kullanılmaya başlanmıştır. Bu isimlerden en yaygın olanı da eklemeli imalattır. 

 

Peki, eklemeli imalatın üretim aşamaları nelerdir? 
Bilgisayar ortamında hazırlanan üç boyutlu modeller bazı dilimleme yazılımları ile uygun formata çevrilir. Bu datalar metal malzeme kullanarak parça imal edebilen eklemeli imalat cihazlarına gönderilir ve her bir katmanda ilgili metal malzeme söz konusu teknoloji ile şekillendirilir. Böylelikle katman katman üst üste eklenerek nihai metal parça elde edilir. 

 

Biraz da Metal Eklemeli İmalat teknolojilerinden bahsedelim mi? 
Metal eklemeli imalat teknolojilerinin en yaygın olarak kullanılanı SLM (Selective Lazer Melting) teknolojisidir. SLM teknolojisi toz metal malzemeyi lazer ile ergiterek katman katman inşa eder. Özellikle kullanabildiği malzeme çeşitliliği, üretilen parçanın hassasiyeti, iç yapıdaki doluluk oranı ve sahip olduğu yüzey kalitesi gibi sebeplerle endüstride özellikle son kullanım parça imal etmek için kullanılan teknolojilerin başında gelir. SLM’in dışında farklı malzeme formu (toz, tel vs) ve farklı birleştirme enerjisi (lazer, ark, yapıştırma) kullanan teknolojiler de vardır. Özellikle üretilmek istenen parça ve uygulama, teknoloji seçiminde oldukça önemli rol oynamaktadır.

Metal Eklemeli İmalatın uygulama alanlarından bahsedebilir misiniz biraz da? 
Metal eklemeli imalat yöntemleri aslında birçok geleneksel üretim metoduna alternatif olarak yeterli kalite ve yetkinlikte parça üretebilmektedir. Kritik nokta, eklemeli imalatın sağladığı tasarım özgürlüğünden yararlanarak parça tasarımında iyileştirmeler yapmaktır. Eklemeli imalat geleneksel üretim yöntemlerinin sınırları ve kısıtlarından çok çok ötede tasarımlar yapmanıza ve bunları gerçekleştirmenize olanak tanır. Tam da bu noktada eklemeli imalat için tasarım kavramı devreye giriyor. (DfAM) Eklemeli imalat için tasarım kavramını, kullanılan teknolojilerin yeteneklerine bağlı olarak şekillerin, boyutların, hiyerarşik yapıların ve malzeme kompozisyonlarının sentezi yoluyla ürün performansını en üst düzeye çıkarmak olarak özetleyebiliriz. Bu kavram her sektörde farklı şekilde uygulanmaktadır. Örneğin havacılık sektöründe, DfAM sayesinde 20-30 ayrı parça üretimi ve bunların montajlanmasından ortaya çıkan bir alt sistemi, eklemeli imalatta üretilmek üzere birleştirilmiş tek parça olarak tasarlayabilir ve montaja ihtiyacı olmayacak şekilde tek seferde üretebilirsiniz. 

 

Metal eklemeli imalatın sağladığı en önemli faydalardan biri de aslında ağırlık azaltımıdır. Özellikle parçanın mukavemetini koruyarak içerde boşluklar bırakmak parçanın hafiflemesi için avantaj sağlamaktadır. Genelde bütün bu tasarım iyileştirmelerini topoloji optimizasyonu terimiyle ifade etmekteyiz. Topoloji optimizasyonu en temelde belirli bir hacimde malzemenin dağılımını (en hafif, en ergonomik, en mukavim olacak şekilde) sağlayan bir optimizasyon şeklidir. Bu teknolojiden daha fazla verim almak için ve bu teknolojinin sağladığı özgürlükten yararlanmak üzere eklemeli imalat için özel tasarımlar geliştirmek gerekmektedir.

Okuyucularımız neden metal eklemeli imalatı tercih etmeli sizce? 
Genel olarak tüm sektörlere baktığımızda metal malzeme ile parça üretimi yapılan neredeyse her alanda eklemeli imalatın sağladığı büyük avantajları görmemiz mümkündür. Kalıp sektöründe eklemeli imalat yöntemi ile üretilebilen yüzeye yakın soğutma kanalları, kalıbın ömrünü, çevrim süresini ve parçanın kalitesini oldukça artırmaktadır.

 

Havacılık ve savunma sanayinde ise metal eklemeli imalat özellikle tek seferde montajı yapılabilen, daha hafif ve daha fonksiyonel parçaların imal edilmesini sağlamaktadır. Otomotiv sektöründe de özellikle günümüzde değişen yakıt çeşitlerinin ihtiyaçlarına uyum sağlayacak şekilde daha hafif parçalar imal edilmesini sağlar. Bu kapsamda değerlendirdiğimizde her sektörde mevcut üretim teknolojileri ile keşfedilmiş en iyi tasarım ve en iyi ürünlerin üzerine iyileştirmeler yapmak ve değer katmak, üretim teknolojisini değiştirmek şu anda bize bunu ciddi bir avantajla sağlayan eklemeli imalat teknolojinden yararlanmakla mümkün.

 

Bu teknolojinin avantajlı yanları oldukça fazla gördüğümüz kadarıyla, peki bu teknolojinin gelişim hızını nasıl buluyorsunuz?
Metal Eklemeli İmalat teknolojileri her geçen gün hız, yüzey kalitesi, malzeme gibi konularda gelişim gösteriyor. Bu anlamda bugün karşılık bulamadığınız bir malzeme ya da parça kalitesi belki çok yakın bir zamanda karşınıza çıkabiliyor. Başlarda büyük bir sorun olarak görünen teknolojilerin üretim hızı konusu bile endüstrinin talepleri ile iyileştirilen bir konu, her geçen gün de iyileştirilmeye devam ediyor. Örneğin SLM teknolojisi şu anda 12 lazerle aynı parça üzerinde çalışabiliyor. Bu da aslında bir V8 motorun tüm detayları ve geometrisiyle 21 saatte tek makinede üretimi demek.

 

Ülkemizde metal eklemeli imalat uygulamaları var mı?
Türkiye’de de dünyaya paralel olarak sağladığı avantajlar ve fırsatlar nedeniyle metal eklemeli imalata olan ilgi gün geçtikçe daha çok artıyor. Burada teknolojiyi kendi üretimlerimize ve uygulamalarımıza uyarlamanın yanı sıra, bu teknolojiyi ve de kullandığı hammaddeyi üretmek gibi konularda da girişimlerde bulunuyoruz ülke olarak. Geleceğin önemli bir üretim metodu olacak eklemeli imalata olan ilginin her geçen gün daha da artmasını umuyoruz.

 

Elif Hanım, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz. Eklemek istediğiniz başka şeyler var mı?
Rica ederim, hem kendi adıma hem şirketimiz digiMODE adına ben de teşekkür ederim. digiMODE olarak en büyük amacımız kullanıcılarımıza metal eklemeli imalat yolculuklarında bilgi birikimimiz, tecrübemiz ve sağladığımız uygun teknolojiler ile değer katmak. SLM Solutions firmasının Türkiye yetkili temsilcisi - satıcısı olarak; teknoloji ve sistem tedariki sağladığımız gibi Eklemeli İmalata uygun parça tasarımı, Eklemeli İmalat teknolojileriyle parça/prototip üretimi ve fizibilite raporu gibi birçok konuda hizmet ve destek veriyoruz. Bu noktada okuyucularınız bize diledikleri zaman ulaşıp Tasarım ve Üretim Danışmanlığı hizmetimizden de faydalanabilirler.

Paylaş Tweet Paylaş
1872 kez okundu
RÖPORTAJLAR
Belgin Mert: “V Steels, Sektörde Sürdürebilir İş Birliği Sağlamayı Amaçlamaktadır”
Bu sayımızda, V Steels firmasında teknik hizmetlerden sorumlu genel müdür yardımcısı  Belgin Mert sorularımızı cevapladı.   Belgin hanım bize kendinizi anlatır mısınız? Me DEVAMI...
Çeşitli, Dinamik, Yenilikçi: Basınçlı Döküm Endüstrisinin Aynası EUROGUSS 2024 Hazır
Basınçlı döküm endüstrisi, ihtiyaç duyduğu diyaloğu daha önce hiç olmadığı kadar arıyor.    Ocak 2024 için yaklaşık 600 katılımcı tarafınd DEVAMI...
Inductotherm Türkiye İhracatını Arttırdı
Bu sayımızda Türk döküm sanayisinde uzun yıllar üretim kısmında hizmet vermiş ve daha sonra yine döküm ve ısıl işlem sektörüne projeler ve imalat ocakları &uu DEVAMI...
40 Yılı Aşkın Tecrübe İle Sektöre Değer Katıyor
40 yılı aşkın tecrübesiyle çelik sektöründe hizmet veren Çelik Metal’in kurucusu Recep Çelik Bey ile firmaları hakkında konuştuk.   Sayın Recep Bey u DEVAMI...
BGH Kocaeli Özel Çelik Tecrübeli ve Teknik Altyapısı Sağlam Kadrosu ile Hizmet Veriyor
Hakan Dinçer, Ferhat Toklu ve Mustafa  Çınar ile bu sayımızda BGH Kocaeli Çelik’in oluşumu ve yatırımları konusunu konuştuk.   Sayın Hakan Bey, Ferhat Bey DEVAMI...
Güvenal Kalıp Elemanları 47. Yılında Tecrübeli Yönetim Kadrosuyla Yola Devam Ediyor
Bu sayımızda GÜVENAL KALIP ELEMANLARI SAN. VE TİC. AŞ. de  bölge müdürü Eyüp Avni Özbulan ile Güvenal firmasıyla ilgili ve sektörel değerlendirmeler DEVAMI...
Bağlantı Elemanlarında Global Kalite
Bu sayımızda bağlantı elemanlarında Uluslararası marka olan RTC TEC firmasının Genel Müdürü yardımcısı Sn. Tanju Hatipoğlu ile sektörü değerlendirdik.   Sayın Tanju H DEVAMI...
Takım Çeliğinde 550 Yıllık Tecrübe
20 yıllık iş hayatındaki  tecrübesini 2021 yılından beri  BGH firmasında Avrupa yakası Satış Müdürü olarak pekiştiren Ferhat Toklu ile bu sayımızda çelik konusun DEVAMI...
FusTech360 Yetkilileri ile Fusion 360’ın Değer Önerisini Konuştuk…
Bugün Pandeminin ilk yılının sonlarına doğru faaliyete geçen Fusion 360 Yetkili İş Ortağı FusTech360 Şirketi yetkililerine Fusion 360’ı sorduk. Şirketi pandemide kurdukları i& DEVAMI...
Bize İhtiyacınız Olan Her Yerde Yanınızdayız
Bu sayımızda 38 yıldır PVD kaplama konusunda hizmet veren  voestalpine High Performance Metal A.Ş bünyesinde bulunan eifeler markasına  Kaplama İş Geliştirme Müdürü Coş DEVAMI...
Akademi Metalurji’de Değişim ve Dönüşüm Zamanı
Türk Metalurji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile Akademi Metalurji Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. firması hakkında ve sektörle ilgili söyleşi gerçekleşti DEVAMI...
Yüksek Hız Takım Çelikleri Kalitemiz Tutkumuz
“Yüksek hız çelikleri, kesici takım endüstrisinde ve yüksek tokluk gerektiren darbeli kesme ve delme işlemlerinde kullanılır.”   Böhler Türkiye de DEVAMI...
Alman BGH Kalitesini, Güçlü Stoğumuz ve Hızlı Servisimiz ile Türk Sanayisine Ulaştırıyoruz
Bu sayımızda BGH Kocaeli Özel Çelik A.Ş nin genel müdürü Gamze Başkan ile söyleşi gerçekleştirdik.    Sayın Gamze Hanım bize kendinizi anlatı DEVAMI...
En İyisini Sizin İçin Daha İyi Yaptık: Global Standartlar Yeniden Belirleniyor
Bu sayımızda Uddeholm Kıdemli İş geliştirme müdürü Nazım Özkan Asan bey ile yeni geliştirdikleri  ürünleri “DIEVAR 25 Joule” hakkında değerlendirmele DEVAMI...
Böhler Türkiye, Sektördeki Yeni Projeler İçin Çözüm Ortağınız
Böhler Türkiye’de Sıcak İş Takım çelikleri / İş geliştirme müdürü olarak çalışan Tuba Çınar ile bu sayımız da Böhler Türkiye’ yi DEVAMI...
Delta Kalıp Elemanları, Yıllık 1.175 Ton Üretim Kapasitesiyle Hizmet Veriyor
Bu sayımızda Delta Kalıp Elemanları Bursa Şubesi Kurumsal satış yönetmeni Erol Algün ile söyleşi gerçekleştirdik.   Kocaeli-Dilovası Mermerciler Sanayi sitesinde b DEVAMI...
Çelik Sektöründe Kalitenin Diğer Adı BÖHLER
Nesillerdir çelik sektöründe elde ettiği başarılarla kalitenin diğer adı olan Böhler, her zaman daha iyiye ulaşma arzusuyla faaliyetlerini sürdürüyor. Bu sayım DEVAMI...
Delta Kalıp, Üretimde Dünya Markası Olduğunu Her Geçen Gün Kanıtlıyor
Uzun yıllar Türk sanayisine kalıp elemanları sistemleri hizmeti veren birisi olarak  firmanızın oluşumu ve gelişimi ile ilgili bize bilgi verir misiniz? Delta Kalıp olarak hangi sekt&oum DEVAMI...
“Plastik Sektörüne Özel Çözümler Üretiyoruz”
TSP Makina Pazarlama Müdürü Bülent Yüksel ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.   Öncelikle sizi ve TSP Makina&rsqu DEVAMI...
Hexagon Metrology, 2. Kalibrasyon Merkezini Bursa’da Açtı
Sayın Levent Bey bize kendinizi anlatır mısınız? Levent Yeşilbağ: 1987 yılında ODTÜ Makine Mühendisliğinden mezun olduktan sonra MNG Tesisat Ankara da çalışma hayatına başla DEVAMI...
Bu Sayımızda Meusburger Türkiye Genel Müdürü Eren Lokumcu İle Röportaj Gerçekleştirdik
Sayın Eren Bey bize kendinizi anlatır mısınız? 1989 İstanbul doğumluyum. Lisans eğitimimi 2013 yılında Kocaeli Üniversitesi Makine Mühendisliği, yüksek lisans eğitimimi ise 2018 yılınd DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM