E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Kukamet Bağlantı Elemanları Satış Yöneticisi Ufuk Yüksel İle Hızlı Bağlantı Elemanları Üzerine Konuştuk
Bize kendinizden biraz bahseder misiniz?
 
Ufuk YÜKSEL 1983 Bursa da doğdu. 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Makine Bölümünden mezun oldu. 2005 yılından bu yana Otomotiv, kalıp, makine , otomasyon,metal sektörlerinde faaliyet gösteren iki firmada Bölge Satış Yöneticiliği yaptı. Beş yıldır Kukamet Bağlantı Elemanları firmasında Satış Yöneticisi görevine devam etmekte. 
 
Türkiye'de daha önce yapılmamış ve sadece firmanızın hayata geçirdiği bir proje paylaşır mısınız?
 
Sanayi, bir ülkenin olmazsa olmazıdır; şu an için yüksek teknolojiye dayalı sanayi üretiminde Batı’nın gerisinde kalsak da gerek devlet gerek özel sektör teşebbüsleriyle bu durum aşılmaya çalışılmaktadır. Bu amaca ulaşmak için birçok proje yürütülmektedir. Özellikle Türk savunma sanayi birçok alanda başarılı projeler gerçekleştirmiş ve yenilerinin de temelleri atılmaya devam edilmektedir. Milli Tank, Milli Gemi, Helikopter ve çeşitli savunma silahları sadece bu projelere birkaç örnektir. Bunların dışında Demiryolu ve şehir içi ulaşımda Bursa da temelleri atılan ilk yerli Tramvay ve Metro da Durmazlar firması tarafından üretilirken Kaynak fikstürlerinde firmamızda seri bağlantı ekipmanları konusunda katkıda bulunarak üretimin gerçekleştirilmesinde rol oynamıştır.
 
Birçok sektörde tercih edilen yerli üreticileri  de uzakdoğu ülkelerinden getirerek Türkiyede pazarladığı swıng clampleri tamamen kendi arge ekibimiz ve imalat gücümüz ile üreterek bazı tiplerde seri imalata geçmiş bulunmaktayız. Bu ürünlerden kullanıcılar genelde uzun ömürlü olmamasından  şikayetçilerdir. Sebebi ise kalitesiz malzeme kullanımı ile ihtiyaçları karşılayamama. Bu alanda da farklılık katarak iç helis kanal sayıları, dış gövde malzemesi ve renkleri, yüksek tekrarlama hassasiyeti ve farklı tip sensör ve bağlama şekilleri ile Türkiye ve yurt dışı pazarında da iyi bir ivme yakalamış durumdayız.
          
 Ürünümüzden bahsedecek olursak ; Kukamet döner tip silindirler, iş verimliliğini artırmak için hızlı dönme ve sıkıştırma işlemi yapan, pek çok yenilikçi özelliği bünyesinde barındıran, hava basıncı ile çalışan silindirlerdir. Bu özelliklerin kombinasyonu ile mümkün olan en küçük boyutlu ve kompakt tasarımlı, birçok sıkıştırma yeteneğini içinde bulunduran ideal bir ürün ortaya çıkmıştır.
 
Silindir çapı ve hava basıncı ile doğru orantılı bir sıkıştırma kuvveti sağlayan bu bağlantı elemanları, sıkıştırma kolunun 90° dönmesi sayesinde, iş parçasının rahat bir şekilde alınmasının ve yerine yenisinin yerleştirilmesini sağlar.
 
Kukamet döner tip bağlantı elemanlarının, sürekli olarak aynı noktaya baskı uygulanması konusunda benzersiz bir tasarımı vardır. 
 
Swing clamp üreten diğer firmalarda, piston milinin dönmesi esnasındaki tolerans, 90° ±2 iken, Kukamet, bu toleransı, yoğun ar-ge çalışmaları sayesinde sıfıra yaklaştırmayı başarmıştır. Bu tasarım sayesinde, kullanma talimatlarına uyulduğu takdirde, aşırı uzun çalışma sürelerine rağmen maksimum tekrarlama hassasiyeti sağlamaktadır.
 
Ürünlerimiz çift etkilidir ve gövdeleri mukavemetli alüminyumdan üretilmiş olup, korozyon direnci için sert eloksal kaplama yapılmıştır. Silindir gövdesi üzerinde piston konumunu izlemek için 'C' tip ve 'T' tip sensör kanalları bulunmaktadır. Müşterilerimiz, gövde üzerinde her iki tip kanalında mevcut olması sayesinde, sensör seçimi konusunda problem yaşamamaktadır.
 
Ürünlerin piston milleri de, aşınma ve korozyon direncine karşı sert krom ile kaplanarak, yüzey parlatma işlemine tabi tutulmuştur. Bu yüzey parlatma işlemi, sızdırmazlık elemanlarının dinamik olarak temas ettiği bütün yüzeylere uygulanmaktadır. Polisaj işleminin yapılması ile yüzey pürüzlülük değerlerini düşürerek, clampin hem sessiz ve sorunsuz çalışması, hem de uzunlu ömürlü olması amaçlanmaktadır.
 
Firmanız için 2017 yılı nasıl geçiyor ve 2018 yılından beklentileriniz nelerdir?
 
Bulunduğumuz yıl içerisinde başlayan özellikle otomotiv sektörünü ilgilendiren projelerin olması sebebiyle yoğun bir dönemden geçmekteyiz.  Firmamız birçok sektöre hitap etmesi ve farklı stratejilerle satış ağını genişletmesi hedeflerinde sapma olmadan yolumuza devam etmemizi sağlamaktadir. 2018 yılı  proje anlamında bu yıla göre daha durgun geçmesini bekliyorum. Otomotivde öngörülen bir adet yurt içi projesi ve mevcutlar üzerinde yenilikler beklemekteyiz. Firmamız birçok Ana sanayii firmalarının yazılı şartnamelerinde bulunan ilk ve tek yerli firma olmanın avantajlarını önceki yıllarda ki gibi önümüzdeki yıl da yaşayacağını düşünüyorum. 
 
Satış sonrası destek konusunda ne gibi çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz? Bu noktada verdiğiniz hizmet neleri kapıyor, neleri kapsamıyor?
                     
Firmamız ürünlerimizin tasarım aşamasında analiz çalışmaları ve çeşitli testlerden sonra seri üretime geçmesi,  üretim aşamasında da kontrol sistemlerimiz ile ürün kaynaklı problemleri sıfıra indirmektedir. Bunun dışında saha ve Tele satış ekibimizlede rut düzeninde yoğun ziyaretler ile firmaların görüşleri, istekleri dinlenmekte ve hızlı çözüm üretilip müşteri memnuniyeti sağlanmaktadır. Ayrıca müşteri memnuniyet anketleri ile de firmaların beklentileri konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Sahada Teknik destek ile firma tasarım aşamasındayken clampin işe göre seçimi, bağlanış şekli, alternatif ürün veya fikstür çözümleri ile yerinde müdahale edilmektedir. 
 
Türk üreticisinin insan-makina işbirlikçi (collaborative) robotlara bakış açısı nedir? Üretimden biri olarak neler gözlemliyorsunuz; sizce piyasada böyle bir talep var mı?
 
Çeşitli sektörlerdeki üreticiler, operasyonlarında uzun zamandır robotlardan faydalanmaktalar. Dünyada robot teknolojisi artık hem yetkinliklerini geliştirerek daha otonom, esnek ve işbirliğine yatkın hale geliyor hem de sahip olma maliyetini düşürüyor. İlerleyen dönemde robotlar birbiriyle etkileşimlerini arttıracak, insanlar ile yan yana daha güvenli bir şekilde çalışacak ve bir yandan da öğrenme kabiliyetlerini geliştirecekler. Firmamızda robotlu ve otomasyonlu bu sistemlerin kullanılmasıyla verimlilik, hızlı ve yüksek kaliteli ürün elde etme , insan kaynaklı hataların yaşanmaması, maliyetlerin düşürülmesi ile Türkiye de lider ve Global pazarda da önemli rol oynamaktadır. Diğer yandan ürünlerimiz bir çok alanda yüksek hassasiyet isteyen projelerde kullanılması sebebiylede bu tür robot ve otomasyonlu sistemlerle üretimin gerçekleştirilmesi kaçınılmaz bir hal almaktadır. Birçok firmanın da bu şekilde düşünüp modernizasyona daha fazla pay ayıracağını düşünüyorum.
 
 
Endüstri 4.0 ile birlikte üreticiler tesislerinde modernizasyona gidiyor. Buna istinaden “Yalın Üretim” alanında bir çalışmanız var mı? Size böyle talepler geliyor mu? Sizce üretici bu konuda bilinçli mi?
 
Son 20 yılda dünyada sanayi sektöründe yapısal değişimler yaşanmakta, gelişmiş ülkelerde imalat sanayi teknolojisinde hızlı gelişmeler görülmektedir. Gelişme yolunda olan ülkelerde imalat sanayinin yapısı hammadde ve emeğe dayalı üretimden, teknoloji yoğun üretime dönüşmektedir. Dolayısıyla, ekonomilerin karşılaştırmalı üstünlüğünü yeni teknolojiler belirlemektedir. Hızlı teknolojik gelişmenin yanında, dünya ticaretinin giderek serbestleşmesiyle beraber rekabet de hızla artmaktadır. Gelişmiş ülkeler çeşitli araçlarla kendi sanayilerini destekleyerek yapısal uyum ve rekabet gücünün sürdürülmesi yönünde politikalar uygulamaktadır. Bu gelişmeler, bilim ve teknoloji politikalarını ön plana çıkarmakta ve AR-GE çalışmalarına daha fazla kaynak ayrılmasını gerektirmektedir.
 
Büyüyen işgücüne sahip Türkiye, küresel ekonomideki rolünü değiştirecek büyük bir dönüşüm yaratma fırsatının eşiğinde olduğunu düşünüyorum. Türkiye sanayisinin gelişmesinde ve rekabetçiliğinin artırılmasında çok temel bir faktör ve fırsat olacağına inandığım Endüstri 4.0 devriminin yakalanması ve öncü ülkeler arasında yer alınması için tüm paydaşların ortak bir ülke planı ve hedefi çevresinde odaklanarak çalışması bir aciliyet ve zorunluluk göstermektedir. Türkiye, önündeki bu fırsatı hayata geçirmek için gerekliliklerini, önceliklerini ve bir yol haritasını ortaya koymalıdır. Bu yol haritasının tüm paydaşlarla işbirliği içinde ve kararlı bir şekilde uygulanması önümüzdeki on yıl için ülke gündeminin en temel maddelerinden biri olmalıdır.
 
Firmamızda bu bağlamda Artan talep, müşteri odaklı ve yüksek kaliteli hızlı üretim, teknolojik ekipmanlar kullanarak doğru ve tam zamanlı iş gücü, üretim maliyetlerininde azaltılması düşüncesi ile clamp üretim kapasitemizi hızlı şekilde arttıran Türkiyede üreticilerde bulunmayan özel sistemleri bünyemize katarak 25-30 saniye içerisinde çeşitli sensör kontrolü, veri alışverişi yapan , programlanabilir uygulamalar ile fiksleme yapabilen %100 doğru, yüksek hızlı ve rijit clamp üretimine olanak sağlayan üretim sistemlerine geçmiş bulunmaktayız. Bu yüksek kaliteli ve hızlı üretim ile artan yurt içi ve yurt dışı taleplerine zamanında karşılık vererek müşteri memnuniyeti kazanmaya devam etmekteyiz. 
 

Teknolojiyi takip eden ve şirket hedefleri olan kurumsal firmalar Endüstri 4.0 ile alakalı bilgi sahibiyken malesef birçok firma yeterli düzeyde bilince sahip değil. Bu konu ile alakalı derginizin de düzenlemiş olduğu gibi Robot zirvesi ve Tesislerde Modernizasyon tarzındaki organizasyonların artırılıp üreticinin bilinçlenmesi sağlanmalı , devlet destekleri de devam etmelidir.

 

Türk üreticileri yeni teknolojileri kendi bünyelerine katma konusunda ne gibi alışkanlıklara sahip? Fiyat ya da kalite önceliği var mı?
 
Yeni teknolojilerin yaratılması rekabetçi ekonominin tamamlayıcı bir parçasıdır. Bununla birlikle yeni teknolojilerin geliştirilmesi dinamik bir süreçtir. Bu bazıları için bir yıkım, eski teknolojilerin yeni teknolojiler tarafından saf dışı bırakılmasıdır. Bu yıkım ekonomik gelişmenin merkezinde yer alır çünkü yeni teknolojiler artan yatırıma yol açar ve sonuçta daha iyi performans gösteren teknolojilerin kullanılmasına bu da yüksek oranda verimliliğe neden olur.
Birçok firma rekabet, verimlilik, maliyet,hızlı ve kaliteli üretim yapabilme konusunda bu yeni teknolojileri bünyesine katmak istemekte. Bazı firmalar alt yapısını iyi oluşturarak ne istediğinin ve kazançlarının farkında olmakta, birçoğuda alt  yapısındaki kopukluk sebebiyle bu teknolojilere geçse dahi verimliliği yakalayamamaktadır. Örneğin alınan bir kaynak robotu kaynak  yapılacak parçaların rijit olmaması, uygun olmayan clamp seçimi, uygun olmayan pozisyoner , yada uygun olmayan kaynak fikstürü ile robotu verimli kullanamamakta. Robottan daha önce tamamlanması gereken birçok hazırlığın farkında olamayabiliyorlar. 
 
Pnömatik ve swing clamplerimizde üzerlerine takılabilen sensörler ile robotlu ve otomasyonlu sistemler ile uyumlu çalışarak hız ve verimlilik sağlamaktadır. Firmalar bu seçimleri yaparken tamamen kaliteden ve teknik destek sağlayabilen firmalardan yana tercihini yapmaktadır. Sahada bu tip firmalara destek sağlayan firmamız müşteri portföyünü her geçen yıl dahada arttırmaktadır. 
 
Firmanız için başarılı bir projenin bileşenleri nelerdir?
 
• Proje için belirlenen amaç ve kısıtların yerine getirilmesi
 
• Pazar analizi ve müşteri görüşmeleri ile net istenen.
 
• Projenin vaadedilen zamanda başlayıp bitmesi.
 
• Projenin öngörülen maliyette tamamlanmış olması.
 
• Projenin öngörülen kalitede tamamlanmış olması.
 
• Proje Planlama ve projedeki personelin organizasyonu
 
 
Bir projenin başarılı sonuçlanabilmesi için dikkatli yapılan planlama esastır. Planlama sorumluluk tanımlarını eksiksiz bir şekilde göstermelidir. Projedeki personelin de sürekli irtibat ve uyum içerisinde olması kaçınılmazdır.
 
•Projenin takip ve kontrolü
 
Proje sürecinde sık gözden geçirmeler olarakta kabul edebileceğimiz proje takip ve kontrolü, son derece önemlidir ve dikkatlice planlanmalıdır. Projenin başarısı, proje kontrol sonuçları doğrultusunda proje ilerleyişinin objektif olarak değerlendirilmesi ve bu doğrultuda işlemlerin başlatılması, yada uygulanmasıyla mümkündür. Değişim kontrol prosesleri tanımlanmalıdır. Potansiyel problem alanları araştırılmalıdır. 
 

 

Paylaş Tweet Paylaş
4248 kez okundu
RÖPORTAJLAR
Belgin Mert: “V Steels, Sektörde Sürdürebilir İş Birliği Sağlamayı Amaçlamaktadır”
Bu sayımızda, V Steels firmasında teknik hizmetlerden sorumlu genel müdür yardımcısı  Belgin Mert sorularımızı cevapladı.   Belgin hanım bize kendinizi anlatır mısınız? Me DEVAMI...
Çeşitli, Dinamik, Yenilikçi: Basınçlı Döküm Endüstrisinin Aynası EUROGUSS 2024 Hazır
Basınçlı döküm endüstrisi, ihtiyaç duyduğu diyaloğu daha önce hiç olmadığı kadar arıyor.    Ocak 2024 için yaklaşık 600 katılımcı tarafınd DEVAMI...
Inductotherm Türkiye İhracatını Arttırdı
Bu sayımızda Türk döküm sanayisinde uzun yıllar üretim kısmında hizmet vermiş ve daha sonra yine döküm ve ısıl işlem sektörüne projeler ve imalat ocakları &uu DEVAMI...
40 Yılı Aşkın Tecrübe İle Sektöre Değer Katıyor
40 yılı aşkın tecrübesiyle çelik sektöründe hizmet veren Çelik Metal’in kurucusu Recep Çelik Bey ile firmaları hakkında konuştuk.   Sayın Recep Bey u DEVAMI...
BGH Kocaeli Özel Çelik Tecrübeli ve Teknik Altyapısı Sağlam Kadrosu ile Hizmet Veriyor
Hakan Dinçer, Ferhat Toklu ve Mustafa  Çınar ile bu sayımızda BGH Kocaeli Çelik’in oluşumu ve yatırımları konusunu konuştuk.   Sayın Hakan Bey, Ferhat Bey DEVAMI...
Güvenal Kalıp Elemanları 47. Yılında Tecrübeli Yönetim Kadrosuyla Yola Devam Ediyor
Bu sayımızda GÜVENAL KALIP ELEMANLARI SAN. VE TİC. AŞ. de  bölge müdürü Eyüp Avni Özbulan ile Güvenal firmasıyla ilgili ve sektörel değerlendirmeler DEVAMI...
Bağlantı Elemanlarında Global Kalite
Bu sayımızda bağlantı elemanlarında Uluslararası marka olan RTC TEC firmasının Genel Müdürü yardımcısı Sn. Tanju Hatipoğlu ile sektörü değerlendirdik.   Sayın Tanju H DEVAMI...
Takım Çeliğinde 550 Yıllık Tecrübe
20 yıllık iş hayatındaki  tecrübesini 2021 yılından beri  BGH firmasında Avrupa yakası Satış Müdürü olarak pekiştiren Ferhat Toklu ile bu sayımızda çelik konusun DEVAMI...
Metal Eklemeli İmalatta digiMODE’dan Tam Destek
Sahip olduğumuz 20 yılı aşkın tecrübe ile şunu biliyoruz ki; ihtiyaçlarınızı iyi bilmek çok önemli. digiMODE olarak size ihtiyaçlarınızı belirlemede ve yatırım yapacağ DEVAMI...
FusTech360 Yetkilileri ile Fusion 360’ın Değer Önerisini Konuştuk…
Bugün Pandeminin ilk yılının sonlarına doğru faaliyete geçen Fusion 360 Yetkili İş Ortağı FusTech360 Şirketi yetkililerine Fusion 360’ı sorduk. Şirketi pandemide kurdukları i& DEVAMI...
Bize İhtiyacınız Olan Her Yerde Yanınızdayız
Bu sayımızda 38 yıldır PVD kaplama konusunda hizmet veren  voestalpine High Performance Metal A.Ş bünyesinde bulunan eifeler markasına  Kaplama İş Geliştirme Müdürü Coş DEVAMI...
Akademi Metalurji’de Değişim ve Dönüşüm Zamanı
Türk Metalurji sektörüne değer katan M.Önder Yücel ile Akademi Metalurji Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. firması hakkında ve sektörle ilgili söyleşi gerçekleşti DEVAMI...
Yüksek Hız Takım Çelikleri Kalitemiz Tutkumuz
“Yüksek hız çelikleri, kesici takım endüstrisinde ve yüksek tokluk gerektiren darbeli kesme ve delme işlemlerinde kullanılır.”   Böhler Türkiye de DEVAMI...
Alman BGH Kalitesini, Güçlü Stoğumuz ve Hızlı Servisimiz ile Türk Sanayisine Ulaştırıyoruz
Bu sayımızda BGH Kocaeli Özel Çelik A.Ş nin genel müdürü Gamze Başkan ile söyleşi gerçekleştirdik.    Sayın Gamze Hanım bize kendinizi anlatı DEVAMI...
En İyisini Sizin İçin Daha İyi Yaptık: Global Standartlar Yeniden Belirleniyor
Bu sayımızda Uddeholm Kıdemli İş geliştirme müdürü Nazım Özkan Asan bey ile yeni geliştirdikleri  ürünleri “DIEVAR 25 Joule” hakkında değerlendirmele DEVAMI...
Böhler Türkiye, Sektördeki Yeni Projeler İçin Çözüm Ortağınız
Böhler Türkiye’de Sıcak İş Takım çelikleri / İş geliştirme müdürü olarak çalışan Tuba Çınar ile bu sayımız da Böhler Türkiye’ yi DEVAMI...
Delta Kalıp Elemanları, Yıllık 1.175 Ton Üretim Kapasitesiyle Hizmet Veriyor
Bu sayımızda Delta Kalıp Elemanları Bursa Şubesi Kurumsal satış yönetmeni Erol Algün ile söyleşi gerçekleştirdik.   Kocaeli-Dilovası Mermerciler Sanayi sitesinde b DEVAMI...
Çelik Sektöründe Kalitenin Diğer Adı BÖHLER
Nesillerdir çelik sektöründe elde ettiği başarılarla kalitenin diğer adı olan Böhler, her zaman daha iyiye ulaşma arzusuyla faaliyetlerini sürdürüyor. Bu sayım DEVAMI...
Delta Kalıp, Üretimde Dünya Markası Olduğunu Her Geçen Gün Kanıtlıyor
Uzun yıllar Türk sanayisine kalıp elemanları sistemleri hizmeti veren birisi olarak  firmanızın oluşumu ve gelişimi ile ilgili bize bilgi verir misiniz? Delta Kalıp olarak hangi sekt&oum DEVAMI...
“Plastik Sektörüne Özel Çözümler Üretiyoruz”
TSP Makina Pazarlama Müdürü Bülent Yüksel ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.   Öncelikle sizi ve TSP Makina&rsqu DEVAMI...
Hexagon Metrology, 2. Kalibrasyon Merkezini Bursa’da Açtı
Sayın Levent Bey bize kendinizi anlatır mısınız? Levent Yeşilbağ: 1987 yılında ODTÜ Makine Mühendisliğinden mezun olduktan sonra MNG Tesisat Ankara da çalışma hayatına başla DEVAMI...
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM