E-Dergi SEKTÖRLER HABERLER ÜRÜN TANITIMLARI TEKNİK YAZILAR DOSYALAR RÖPORTAJLAR BAŞARI HİKAYELERİ UZMAN GÖRÜŞÜ YAZARLAR FUARLAR ETKİNLİKLER PROFİLLER Editörden Künye YAYIN KURULU ARŞİV ABONELİK İLETİŞİM
Kemik Eğriliklerini Düzelten TÜBİTAK Ödüllü Ürün, Artık Türkiye’den Dünyaya Yayılacak!
2003 yılından bu yana sağlık sektöründe faaliyet gösteren Hexagon Teknolojik Üretim, geçtiğimiz yıl Tuna Medikal olarak TÜBİTAK Teknoloji Ödülleri’nde birincilik ödülünü alan “Bilgisayar Destekli Kemik Eğriliği Düzeltme Sistemi” ürünüyle dünyaya açılıyor. Boğaziçi Yazılım’ın Türkiye pazarında dağıtıcılığını yaptığı çığır açan Siemens modelleme çözümü NX ile tasarlanan bu ödüllü uygulama, çok kısa sürede kritik düzeydeki kemik eğriliklerinin analizini ve düzeltme planlamasını yapabiliyor. Türkiye’de gittikçe yaygınlaşan ve temel ortopedi eğitimi almış tüm hekimlerin karmaşık ayak eğriliklerini dahi düzeltebileceği bu ürünü sağlık sektörüne kazandıran Hexagon Teknolojik Üretim, sistemin dünya çapında yayılmasını hedefliyor. 
 
Türkiye’de bir ilk: Radyografik Navigasyon
 
Hexagon Teknolojik Üretim tarafından geliştirilen ödüllü yazılım ve donanımı, ilk etapta web tabanlı yazılımı sayesinde kemik bozukluğunun analizini yapıyor. Sistem, çeşitli teknik hesaplamalardan sonra Radyografik Navigasyon yazılımı sayesinde röntgen üzerinde koordinatları elde ediyor. Hekim tarafından yorumlanan bu koordinatlar, en fazla 10 dakika içerisinde kemik eğriliğinin tedavisi için gerekli yol haritasını çizilebiliyor. 
 
Hexagon Teknolojik Üretim Genel Müdürü Şehmuz Işın, 1990’lardan bu yana ABD’de kullanılan sistemi daha da geliştirerek sektöre kazandırdıkları ürün ile ilgili olarak, ”Biz hâlihazırda öğrenilmesi ve uygulanması çok zor olan pahalı bir sistemi, yaklaşık üç yıllık bir çalışma sonunda, çok kolay öğrenilebilir, uygulanabilir ve ekonomik şekilde ulaşılabilir hale getirdik. Bu yeni sistem, artık Van’daki bir hastanın İstanbul’a ya da Ankara’ya gitme zorunluluğunu ortadan kaldırarak orada da aynı hizmeti alabilmesini sağlıyor ve şimdiden ülkemizde 50’ye, yurtdışında ise 5’eyakın sağlık merkezinde kullanılıyor. En önemlisi, yaptığımız tüm bu geliştirme ve yenilikler, daha önce ülke olarak ithalini yaptığımız sistemi, şimdi ihraç edilebilir bir düzeye taşıdı” dedi. 
“Boğaziçi Yazılım’la Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik” 
 
“Bilgisayar destekli dairesel fiksatör” adı verilen sisteminin başarısında ise, Boğaziçi Yazılım tarafından sunulan NX çözümünün büyük katkısı olduğunu belirten Işın, sözlerine şöyle devam etti: “Ürünün kolay kullanımında ve fonksiyonelliğinde NX’in etkisini ve diğer benzer çözümlerden farkını bizzat gözlemledik. Uzun vadeli bir çalışma yapmak istediğimiz için önce en temel modül üzerine, Cad/Cam lisansını, ardından ‘analiz’ ve ‘motion’ modüllerini de katarak, basit kullanıcı arayüzü sayesinde karmaşık şekilli parçaların modellenmesini sağladık. Böylece imalat öncesi simülasyonları ekranda görebilecek düzeye ulaştık. Ödül alan sistemimizin tasarım süreçlerinde, şu anda halen ülkemizde kurgulanamayan bir sistemi Boğaziçi Yazılım sayesinde kurgular hale geldik.”
 
NX’le daha akıllı kararlar, daha akıllı ürünler
 
Boğaziçi Yazılım Genel Müdürü Özgür Şenel ise, ödülle ilgili olarak, “Türkiye’deki sağlık sektörünün iyileştirilmesine ve bu sistemin hem hekimler hem de hastalar tarafından kolay ulaşılabilir olmasına dolaylı yoldan katkı sağladığımız için çok mutluyuz” dedi. Şenel, Siemens PLM Software ürün ailesi içerisinde yer alan NX çözümü hakkında ise şöyle konuştu: “Daha akıllı kararlarla daha iyi ürünler çıkarılmasına yardımcı olan NX, bilgisayar destekli tasarım, imalat ve mühendislik uygulamaları alanında dünyanın önde gelen yazılımlarından biri. Yüksek performanslı modelleme teknolojisi sunan bu yazılım, bir ürünün eskiz örneğinden üç boyutlu modellenmesine, otomatik olarak teknik resminin çıkarılmasından mühendislik analizleri yapılmasına kadar tüm tasarım ve imalat süreçlerini destekliyor. Mekanik, elektriksel ve elektronik tasarım disiplinlerini bir araya getiren böylesine entegre bir sistem, farklı platformlarda fayda sağlayabilecek şekilde kullanılabiliyor.”
 
Paylaş Tweet Paylaş
529 kez okundu
En Çok Okunanlar Son Eklenenler
YAYIN AKIŞI
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM